Angajații, elevii și studenții din Moldova ar putea beneficia de vouchere de vacanță
30-10-2024 6668
Timp de citire: 5 min.

Angajații, elevii și studenții din Moldova ar putea beneficia de vouchere de vacanță

Nu doar angajații europeni, dar și cei din Republica Moldova vor putea beneficia de vouchere de vacanță. Noul concept se află în proces de analiză și elaborare, dar, reprezentanții Ministerului Culturii au declarat, în exclusivitate pentru delucru.md, că o inițiativă legislativă, în acest sens, va fi lansată la începutul anului viitor. Măsura are menirea de a stimula angajații, dar și de a promova turismul intern.

Ce reprezintă voucherele de vacanță?

În Europa, voucherele de vacanță sunt considerate un beneficiu acordat angajaților de instituții sau companii și reprezintă, în multe cazuri, o componentă a pachetului salarial, care poate atrage noi angajați sau poate contribui la menținerea celor existenți. De regulă, aceste vouchere de vacanță pot fi utilizate pentru a achiziționa anumite servicii turistice, precum: cazare, transport, alimentație, activități de agrement, etc.

Voucherele de vacanță sunt acordate angajaților sub formă de tichete, care pot fi folosite doar la anumite unități turistice. Ele se acordă pentru ca angajații să aibă acoperite anumite cheltuieli privind efectuarea concediului de odihnă.

Măsura vină să ajute angajații să beneficieze de un concediu anual, ușurându-le cheltuielile. Valoarea voucherelor poate varia în funcție de politica fiecărui angajator (dacă vorbim despre angajatori privați) și poate fi utilizată doar pentru vacanțele petrecute în țară, în cazul salariaților la stat.

Când ar putea fi introduse în Moldova?

Autoritățile din țara noastră s-au inspirat din modelul vecinilor de peste Prut, care aplică tichetele de vacanță din 2009 doar pentru angajații din sectorul privat, iar din 2015 - și pentru salariații din instituțiile publice. În ultimele luni au avut loc mai multe discuții între oficialii de la Chișinău și București. 

...

Andrei Chistol

Secretarul de stat la Ministerul Culturii

„Inițiativa cu voucherul turistic, de fapt, este un proiect pe care dorim să-l implementăm în Republica Moldova. Am avut discuții, inclusiv, cu colegii din România, și eu sper că în viitor să continuăm acestei discuții, pentru ca voucherul din Republica Moldova să fie aplicabil și în România, iar cel din România - să fie valabil în Moldova. Urmează ca după ce vom institui acest voucher să stabilim procedura legală și financiară”, menționează Andrei Chistol, secretarul de stat la Ministerul Culturii.

Acest lucru înseamnă că angajații de la companiile și întreprinderile de peste Prut vor putea călători și se vor putea odihni, în baza tichetului, în Republica Moldova, iar salariații din țara noastră vor putea explora meleagurile din România. La prima etapă, de vouchere vor beneficia angajații, atât din sectorul public, cât și cel privat, elevii și studenții.  

„Dacă ne referim la sectorul public și privat, grupurile țintă sunt angajații. Ne gândim să introducem și vouchere de promovare a turismului, care să fie acordate copiilor și studenților. Sunt trei dimensiuni pe care le analizăm și asupra cărora ne focusăm”, afirmă Andrei Chistol, secretarul de stat la Ministerul Culturii.

Deocamdată nu este foarte clar cum și în ce condiții vor fi acordate voucherele de vacanță și dacă acestea vor acoperi integral sau parțial cheltuielile pentru vacanță. Autoritățile nu exclud că ar putea utiliza mecanismul de implementare a tichetelor de masă, care s-a bucurat de succes în țara noastră. Acum, Ministerul Culturii lucrează la elaborarea conceptului și poartă discuții cu mediul de afaceri pentru a identifica o formulă optimă, prin care și angajații de la companiile private să beneficieze de acest drept. 

„Noi acum ne axăm pe concept. Până la sfârșit de noiembrie, vor fi purtate discuții cu mediul de afaceri, deoarece sunt vizați și angajații din mediul privat. După discuții, urmează partea legislativă, de modificare sau elaborare a cadrului legal necesar. Credem că această etapă se va desfășura între lunile decembrie, 2024  - ianuarie, 2025”, punctează Andrei Chistol, secretarul de stat la Ministerul Culturii.

La odihnă, prin Moldova

Pe lângă faptul că voucherele de vacanță stimulează și fidelizează angajații, tichetele reprezintă și o formă de promovare a turismului local. 

...

Andrei Chistol

Secretarul de stat la Ministerul Culturii

„Din practica europeană și mondială s-a stabilit foarte clar că odată ce instituim aceste tichete turistice avem o posibilitate în plus de a valorifica și de a dezvolta turismul intern în Republica Moldova, de a face mai cunoscute destinațiile turistice din Moldova și, sigur, să valorificăm mai bine destinațiile”, spune Andrei Chistol. 

Autoritățile urmează să decidă ce destinații și obiective turistice vor fi incluse în acest tichet turistic. Este vorba despre vinării, pensiuni turistice, rezervații naturale, etc. 

„Noi avem vinării, pensiuni, zone frumoase care merită a fi promovate. Partea de analiză ia timp, dar, în mare parte, ne axăm pe modelele existente deja. Voucherele vor stimula turismul intern. De aceea, perioadele în care nu avem un flux atât de mare de turiști străini, precum este toamna și iarna, ar putea fi compensate cu acordarea de vouchere de vacanță pentru încurajarea turismului în țara noastră”, subliniază Andrei Chistol. 

...

Dorin Recean

Prim-ministrul Republicii Moldova

„În efortul de a construi Europa la noi acasă, avem nevoie de suportul partenerilor noștri, de bunele practici și îndrumări în procesul de absorbție a fondurilor europene. Suntem pregătiți să fortificăm parteneriatul moldo-român în domeniile cheie: sectorul energetic, infrastructura rutieră a țărilor noastre și să intensificăm colaborarea pentru a dezvolta în comun și sectorul turismului”, specifică premierul Dorin Recean.

În România, voucherele de vacanță reprezintă bonuri de valoare sub forma unui card bancar pe suport electronic, cu care, angajatul care primește voucherele poate cumpăra servicii turistice/vacanțe în România pentru el și familie. Acestea pot fi folosite doar la anumite unități turistice, înregistrate la Autoritatea Națională pentru Turism. Valoarea acestor vouchere diferă, astfel că pentru un angajat la stat, contravaloarea acestora este de 1.450 lei, iar pentru un angajat în mediul privat, contravaloarea poate ajunge la 6 salarii minime brute pe țară, în decurs de un an fiscal, potrivit legii din România.

În prima jumătate a acestui an, numărul cetățenilor străini care au vizitat Republica Moldova a crescut cu peste 55 la sută față de ianuarie - iunie 2023, constituind 25,6 mii de vizitatori. Potrivit Biroului Național de Statistică, majoritatea turiștilor (95,1%) au fost excursioniști de o zi, care au sosit în țara noastră în scop de odihnă, recreere și agrement. Cei mai mulți vizitatori au fost din România (58,3%) și Italia (23,8%). 

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

Așadar, tichetele de vacanță se acordă pentru ca angajații să aibă acoperite anumite cheltuieli privind efectuarea concediului de odihnă în țara lor. Măsura vine și pentru a stimula turismul intern, dar și pentru a ajuta angajații să beneficieze de un concediu anual, ușurându-le cheltuielile. Autoritățile stabilesc prin lege valoarea voucherelor și mecanismul de acordare a acestora. Noi sperăm că angajatorii din țara noastră vor susține inițiativa și le vor acorda salariaților această oportunitate, apreciată și răspândită în alte țări.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?