Ai auzit vreodată despre investigaţiile de fond în procesul de recrutare? Ei bine, să știi că se întâmplă destul de des. Sunt acele „verificări”, care au rolul de a evalua gradul de veridicitate şi corectitudine a datelor prezentate de candidat în CV, în formularele de cerere sau chiar în timpul…
Mai multRecunoaște, nu e pentru prima oară când auzi acest termen sau despre acordurile între gentlemeni ori înțelegerile de onoare. Exact, toate au același sens și aceeași explicație. Un „Gentlemen’s agreement” este, de fapt, o înțelegere informală, nescrisă și neoficială, bazată pe încredere reciprocă, respect și bună-credință, în care părțile implicate…
Mai multVrei să ai mai multe joburi în același timp și să-ți suplimentezi veniturile? Pentru aceasta trebuie însă să știi câte contracte poți avea simultan și ce impozite trebuie să plătești. Conform Codului Muncii, oricine poate avea mai multe contracte de muncă. Totuși, pentru că timpul într-o zi sau săptămână este…
Mai multRepublica Moldova face un pas important în asigurarea respectării drepturilor omului la locul de muncă. Începând cu 19 martie, în țara noastră intră în vigoare Convenția Organizației Internaționale a Muncii nr. 190, un document juridic care stabilește norme clare pentru prevenirea și combaterea violenței și hărțuirii la locul de muncă.…
Mai multPoate beneficia de pensia pentru limită de vârstă o persoană care nu a lucrat oficial nici măcar 15 ani în țara noastră? Să știi că e posibil. Singura condiție este să cotizezi. Aceasta înseamnă să procuri ani de stagiu de cotizare, condiție obligatorie pentru a putea beneficia de pensia pentru…
Mai multAutoritățile lucrează asupra unor noi măsuri legislative prin care vor să simplifice procedura de concediere a angajaților care nu livrează rezultate în timp. Despre aceasta a anunțat Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale în timpul ultimei ședințe a Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective. Buzu spune că în…
Mai multCred că pentru fiecare dintre noi schimbările în carieră sunt bine gândite și analizate, dar, de multe ori, alegerea de a pleca sau rămâne nu este deloc ușoară, chiar dacă ne-am dori un suflu nou pe plan profesional. Dar, ce facem în cazul în care avem regrete după ce am…
Mai multCare sunt condițiile de acordare a concediului medical? Ce riscă angajatorii care refuză să achite indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă? Cât timp te poți afla în concediu medical? Acestea sunt câteva dintre întrebările care-i preocupă atât pe salariații din țara noastră, cât și pe angajatori. Dacă încă nu ai…
Mai multCum ar fi să ai la dispoziție o „bază de angajați”, la care să apelezi atunci când nu faci față volumului de muncă sau când ai obținut un nou proiect temporar, pentru care ai nevoie de muncitori suplimentari? Ar fi o soluție salvatoare, nu-i așa? Ei bine, despre necesitatea unor…
Mai multÎnceputul anului 2025 vine cu mai multe modificări legislative legate de domeniul salarizării. În articolul de astăzi, îți prezentăm detaliat toate noutățile, astfel încât să fii la curent cu noile prevederi. În premieră, țara noastră aplică un salariu minim doar pentru sectorul real al economiei, care este mai mare decât…
Mai multOamenii din localitățile din stânga Nistrului și municipiul Bender pot fi înregistrați cu statut de șomer. Anunțul a fost făcut de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Instituția îndeamnă persoanele din regiunea transnistreană să solicite ajutor în identificarea unui loc de muncă. Doritorii trebuie să se adreseze la una…
Mai multProbabil ai auzit despre pensiile private, disponibile în multe alte țări ale lumii. Dacă însă pentru prima oară auzi acest termen, este momentul oportun să afli mai multe despre subiect. În sistemul pensiilor publice, salariații actuali plătesc contribuții, din care statul achită veniturile pensionarilor. În sistemul privat, însă, contribuțiile nu…
Mai mult