Indemnizația pentru creșterea copilului și concediul de îngrijire a acestuia
01-04-2023 20836

Indemnizația pentru creșterea copilului și concediul de îngrijire a acestuia

...

Olesea Vascan

HR Consultant & Business Trainer

Despre concediul de maternitate și indemnizația pentru creșterea copilului am mai scris și vom mai scrie, fiind o temă de mare interes pentru cititorii noștri. Încercând să sistematizăm informația existentă, am identificat 6 întrebări frecvente despre concediul și indemnizația de maternitate și răspunsurile la ele. Olesea Vascan, HR Consultant & Business Trainer, ne-a furnizat cu amabilitate răspunsurile la cele 6 întrebări:

Se suspendă plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani dacă beneficiarul îşi reia munca înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului?

Acordarea concediului de îngrijire a copilului este reglementată în Codul Muncii al R. Moldova și Legea Nr. 289 din 22-07-2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale.

Conform art. 124, alin (6) din Codul Muncii, salariatul/salariata are dreptul la revenirea din concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani înainte de expirarea termenului stabilit în cererea pentru acordarea concediului pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani depusă anterior. Pentru a-și relua activitatea în muncă, salariatul anunță despre aceasta angajatorul, printr-o cerere scrisă, cu 15 zile lucrătoare înainte de data la care dorește să reia activitatea în muncă. Termenul respectiv poate fi redus prin acordul scris dintre angajator și angajat.

Conform art. 18 alin (4) din Legea Nr. 289 din 22-07-2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, mama sau tata care, după acordarea concediului pentru îngrijirea copilului, îşi reia activitatea / se angajează / desfăşoară activităţi în scopul obținerii de venit sau se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului, are dreptul la indemnizaţie lunară. 

În cazul în care beneficiarul de indemnizație lunară este bunelul, bunica, o altă rudă care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului sau tutorele, indemnizația stabilită pentru creșterea copilului pînă la vârsta de 3 ani se suspendă dacă își reia activitatea de muncă sau se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vîrstei de 3 ani ori desfășoară activități în scopul obținerii de venit.

Sunt în concediu pentru îngrijirea copilului pînă la vârsta de trei ani și sunt în aşteptarea celui de-al doilea copil. Primesc indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului, fiind o persoană asigurată. Voi beneficia concomitent de o a doua indemnizație lunară pentru celălalt copil dacă deja mi se plătește una?

În cazul în care, pe parcursul celor 12 luni calendaristice premergătoare lunii nașterii celui de-al doilea copil, nu a fost realizat venit asigurat din motiv de concediu de maternitate şi/sau concediu pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani, cuantumul indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului se stabileşte din baza de calcul în al cărei temei s-a calculat această indemnizaţie pentru copilul precedent.

Indemnizația lunară pentru creșterea copilului se acordă pentru fiecare copil în parte. Este important să anunțați angajatorul cu privire la nașterea celui de-al doilea copil și să depuneți o nouă cerere de acordare a concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului.

Cum se calculează indemnizația lunară pentru creșterea copilului pentru persoanele asigurate?

Cuantumul lunar al indemnizației pentru creșterea copilului constituie:

  1. 30% din venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii nașterii copilului, în cazul solicitării de a achita indemnizația de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și pînă la data împlinirii vârstei de 3 ani a copilului;
  2. 60% din venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii nașterii copilului,  în cazul solicitării de a achita indemnizația de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului pentru о perioadă de 24 de luni;
  3. 90% din venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii nașterii copilului, în cazul solicitării de a achita indemnizația de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului pentru о perioadă de 12 de luni.

Venitul mediu lunar asigurat pentru calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului se determină prin împărțirea la 12 a venitului asigurat, realizat la toți angajatorii în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii nașterii copilului.

Toate calculele cu privire la cuantumul lunar al indemnizației pentru creșterea copilului se efectuează de către CNAS, ce stabilește cuantumul indemnizaţiei minime lunare pentru creşterea copilului a persoanei asigurate (740 lei). Astfel, chiar dacă aveți un salariu mic, sunteți asigurați cu o indemnizație lunară pentru creşterea copilului.

În termeni matematici, în primul rând vom aduna toate veniturile asigurate pe care le-am avut în ultimele 12 luni înainte de nașterea copilului. Se includ toate sumele din care au fost reținute contribuții la stat. Dacă am lucrat oficial la mai mulți angajatori, specialiștii de la CNAS vor lua în calcul toate salariile. Suma obținută se împarte la 12 și se obține venitul mediu lunar. Acum, în dependență de perioada solicitată pentru acordarea indemnizației, vom calcula procentul din venitul mediu lunar corespunzător: 30%, 60% sau 90%.

S-ar putea să ne ducă în eroare sumele ce rezultă din aceste calcule și să luăm decizia de a solicita achitarea indemnizației pe o perioadă de 24 luni sau chiar 12 luni. Este necesar de ținut cont de faptul că pentru perioada rămasă pînă la vârsta de 3 ani a copilului nu vom primi indemnizație pentru creșterea copilului, chiar dacă vom fi în continuare în concediul parțial plătit pentru creșterea copilului pînă la vîrsta de 3 ani.

Ce acte sunt necesare pentru acordarea indemnizaţiei unice la naşterea copilului și a indemnizației lunare pentru creşterea copilului?

Cererea pentru stabilirea indemnizaţiei unice la naşterea copilului  sau a indemnizației lunare pentru creşterea copilului se depune la casa teritorială  (CTAS) la locul de domiciliu al solicitantului ori al soţului/soţiei, în cazul în care a fost stabilită indemnizaţia de maternitate, la casa teritorială care a stabilit indemnizaţia de maternitate, sau în mod electronic prin portalul guvernamental unic al serviciilor publice https://servicii.gov.md/ecnas.

Cererea pentru acordarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului se completează după acordarea de către angajator a concediului pentru îngrijirea copilului, de la toate unitățile în care activați. 

Acte necesare în cazul depunerii cererii pentru acordarea indemnizaţiei unice la naşterea copilului la casa teritorială:

  • actul de identitate al mamei sau al reprezentantului legal al copilului, după caz (în original şi în copie);
  • certificatul de naştere al copilului, după caz certificatul de naştere al copilului premergător (în original şi în copie);

Dacă Persoana nu este încadrată în câmpul muncii mai depune:

  • documente prin care se confirmă că mama nu este încadrată în câmpul muncii, certificatul de la instituţia de învăţământ, certificatul de la Agenţia Teritorială pentru Ocuparea Forţei de Muncă sau o declaraţie scrisă pe proprie răspundere că nu este angajată în câmpul muncii, după caz;
  • în cazul în care copilul s-a născut pe teritoriul altui stat, solicitantul indemnizaţiei unice la naşterea copilului (cu excepţia persoanelor angajate în câmpul muncii în Republica Moldova) prezintă casei teritoriale o declaraţie pe proprie răspundere despre faptul că a beneficiat/nu a beneficiat de indemnizaţii adresate familiilor cu copii din statul respectiv.

În cazul acordării indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii pe teritoriul altui stat, indemnizaţia unică la naşterea copilului nu se stabileşte.

Pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2024, mamele beneficiază de indemnizaţie unică la naşterea copilului în cuantum de 20.000 de lei pentru fiecare copil.

Acte necesare în cazul depunerii cererii pentru acordarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului la casa teritorială:

  • actul de identitate al solicitantului indemnizaţiei (în original şi în copie);
  • certificatul de naştere al copilului, după caz certificatul de naştere al copilului premergător (în original şi în copie). Dacă copia deja a fost prezentată la CTAS pentru acordarea indemnizaţiei unice la naşterea copilului, se prezintă numai originalul;
  •  certificatul ce confirmă încadrarea în câmpul muncii.
  • după caz, ar mai putea fi solicitate: extrasul din ordinul de acordare a concediului pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani (în original) de la toate unităţile în care desfăşoară activităţi; extras din ordinul privind reluarea activităţii/angajarea în condiţiile timpului de muncă parţial, extras din ordinul privind acordarea concediului neplătit, certificat de naştere, certificat de căsătorie, certificat de deces al copilului sau al beneficiarului, hotărârea privind adopţia şi instituirea tutelei.

Termenul de solicitare a indemnizaţiilor este 12 luni de la data naşterii copilului.

În cazul în care indemnizaţia lunară pentru creșterea copilului a fost solicitată mai târziu de termenul indicat, aceasta se stabileşte retroactiv, dar nu mai mult decât pentru 12 luni premergătoare datei adresării cu condiţia că a fost solicitată în termen de 3 ani.

Termenul de examinare a cererii este de 30 de zile calendaristice de la data înregistrării cererii la casa teritorială de asigurări sociale, iar în cazul cererii electronice - 30 de zile de la data înregistrării cererii în sistemul informaţional.

Se include în stagiul de cotizare perioada de concediu de îngrijire a copilului până la vârsta de trei ani?

În art. 124 alin. 3 din Codul Muncii este stabilit că acest concediu se include în vechimea în muncă, inclusiv în vechimea în muncă specială, şi în stagiul de cotizare.

Poate fi indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului calculată în baza veniturilor tatălui, dacă acesta are un salariu mai mare?

Stabilirea cuantumului indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului se efectuează în baza veniturilor solicitantului indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului. Prin urmare, dacă se dorește ca indemnizația lunară pentru creșterea copilului să fie calculată în baza veniturilor tatălui, acesta ar trebui să solicite prin cerere acordarea concediului parțial plătit pentru creșterea copilului și să depună cerere de acordare a indemnizației la casa teritorială de asigurări sociale.

Mai este și posibilitatea de a solicita concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilului în fracțiuni. Conform art. 124 alin 3, Codul Muncii, concediul parţial plătit pentru îngrijirea copilului poate fi folosit de ambii părinţi alternativ, în fracţiuni, conform disponibilităţii fiecăruia, cu condiţia să nu se suprapună fracţiunile. 

În condițiile art.18  Legea Nr. 289 din 22-07-2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, puteți alege una din cele trei opțiuni de acordare a indemnizației pentru creșterea copilului:

  • de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și pînă la data împlinirii vîrstei de 3 ani a copilului;
  • de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului pentru о perioadă de 24 de luni. Pentru perioada concediului pentru îngrijirea copilului după expirarea celor 24 de luni de concediu și până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului, indemnizația lunară pentru creșterea copilului nu se acordă;
  • de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului pentru о perioadă de 12 luni. Pentru perioada concediului pentru îngrijirea copilului după expirarea celor 12 luni de concediu și până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului, indemnizația lunară pentru creșterea copilului nu se acordă.

Opțiunea solicitată inițial pentru stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului nu poate fi modificată ulterior. În cazul concediului pentru îngrijirea copilului folosit de părinți în fracțiuni, primele 12 luni ale concediului se calculează de la solicitarea inițială a concediului respectiv pentru acest copil.

Dacă analizăm reglementările legale, putem observa că există opțiunea ca tatăl și mama copilului să poată beneficia de acordarea concediului pentru îngrijirea copilului în fracțiuni. Astfel, să solicite stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului pentru perioada de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului pentru о perioadă de 24 sau 12 luni. Mărimea indemnizației va fi mai mare decât cea solicitată pentru perioada de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și pînă la data împlinirii vîrstei de 3 ani a copilului.

Totuși, este necesar de ținut cont de faptul că doar unul din părinți poate solicita concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilului. În contextul prezentei întrebări, ar însemna că Mama, dacă este angajată în cîmpul muncii, și dacă Mama va avea grijă de fapt de copil, tatăl continuând să lucreze, aceasta va trebui să solicite de la angajator un alt gen de concediu, precum concediu neplătit sau să suspende contractul individual de muncă, ceea ce nu-i garantează păstrarea locului de muncă.

„Susțin poziția ca indicatorul principal în luarea deciziei cu privire la stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului să fie confortul psihologic al mamei și un mediu sigur de îngrijire și educare a copilului”, mai precizează experta.

Dacă aveți și alte întrebări privind concediul pentru îngrijirea copilului sau indemnizația pentru îngrijirea copilului, nu ezitați să le scrieți în comentarii, iar noi le vom include în următorul material la această temă.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?