De câte ori ai expediat CV-ul pentru o poziție deschisă și nu ți-a mai venit răspuns? Și cât de motivat ai fost să mai trimiți CV-ul și scrisoarea de intenție pentru aceeași poziție sau la aceeași companie? Probabil, deloc. Ne dăm seama de ce: nu-i plăcut să-ți fie respinsă candidatura și să fii lăsat fără un răspuns.
Unii oameni ochesc o companie sau un loc de muncă la care visează ani întregi să lucreze. Când își fac curaj să aplice, pot fi respinși și asta îi poate descuraja. Dar dacă simți că ți-a plăcut un job și că vrei să mai expediezi CV-ul o dată, te încurajăm s-o faci. Și avem minimum 5 motive temeinice pentru asta:
Unele joburi pot fi deschise timp de săptămâni sau luni în șir. Companiile au poziții vacante care nu sunt urgente și departamentul HR așteaptă cât mai multe candidaturi, din care vor alege apoi pe cea potrivită. E posibil că, pur și simplu, ai trimis CV-ul la începutul procesului de recrutare și compania încă ține deschisă acea poziție. Poți expedia încă o dată CV-ul dacă observi că anunțul e încă valabil, iar termenul limită nu a expirat sau a fost prelungit.
O situație foarte cunoscută, prin care am trecut mulți dintre noi. Cineva a fost ales, dar nu s-a reținut prea mult la job. Codul Muncii prevede o perioadă de probă de până la 3 luni și, pentru unele joburi, până la 6 luni. Scopul perioadei de probă e să testeze integrarea în echipă și la muncă a candidatului. În practică, câteva săptămâni pot fi suficiente ca să-ți dai seama dacă te potrivești sau nu jobului, iar unii aleg să plece la scurt timp de la angajare. Astfel, poziția e din nou deschisă și angajatorul așteaptă alți candidați.
Dacă în viața ta au avut loc schimbări ce țin de calificare și experiență, atunci ai toate motivele să aplici din nou. Când vorbim de schimbări ne referim la: absolvirea unei instituții de învățământ sau a unor cursuri de calificare; cultivarea noilor abilități; acumularea experienței de lucru relevante pentru acel loc de muncă. În linii mari, e binevenită orice schimbare care arată o creștere și te aduce mai aproape de cerințele și calificarea cerute de angajator.
Uneori, poate fi invers: abilitățile tale au rămas aceleași, dar angajatorul a decis să mai reducă din cerințe. E normal ca în procesul de recrutare compania să înțeleagă că cerințele sunt prea mari pentru funcția respectivă sau să nu aibă destule candidaturi care să corespundă acestora. Așadar, dacă observi că există anumite modificări în anunț care te avantajează, aplică din nou.
Unele CV-uri expediate prin email ajung în spam, din păcate, și se pierd sau sunt vizualizate prea târziu. Pe lângă asta, recruiterii sunt și ei oameni și, când le vin prea multe aplicări, pot să omită unele din ele. Șansele ca CV-ul să se fi pierdut cresc atunci când trec prin mai multe „mâini” și căsuțe poștale, cum se întâmplă la companiile mari.
Înainte să te avânți în expedierea repetată a CV-ului tău, fii atent la următoarele aspecte:
Iar concluzia finală ar fi următoarea: dacă ești încredințat că experiența și abilitățile tale se potrivesc jobului și ai fi o persoană valoroasă companiei, aplică din nou cu încredere!