Autoritățile își propun să revoluționeze economia și au anunțat un plan grandios, pe care l-au numit Bugetul +PLUS. Circa 8 miliarde de lei vor fi alocate pe două dimensiuni: pachetul energetic și pachetul de dezvoltare economică. Cel din urmă conține măsuri de consolidare a forței de muncă, dar și investiții masive în infrastructură și proiecte realizate până la sfârșitul anului 2025, care vor stimula creșterea economică de peste 5% până în anul 2028.
Mai exact, Executivul propune oferirea unui suport de 3.000 de lei pentru angajații care aleg să muncească acasă. Banii vor fi acordați drept supliment la salariu tinerilor angajați, la primul loc de muncă acasă. În acest sens, vor fi alocate 60 milioane de lei.
O altă măsură ține de alocarea a 200 de milioane de lei pentru 700 de antreprenori, pentru deschiderea noilor locuri de muncă. Alte 200 de milioane de lei vor fi destinate agricultorilor, care vor fi oferite de Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură.
Toate măsurile de suport incluse în pachetul energetic și cel de dezvoltare economică anunțate de autorități au devenit posibile datorită sprijinului fără precedent din partea Uniunii Europene pentru realizarea Planului de Creștere pentru Republica Moldova și Programului de reziliență energetică.
Dorin Recean
Prim-ministru Republicii Moldova
„Acestea sunt o serie de investiții și proiecte pe care planificăm să le facem până la sfârșitul anului sau chiar mai repede, ca să stimulăm creșterea economică. Mai mult decât atât, continuarea drumului european înseamnă că și mai mulți bani pentru proiecte și dezvoltare economică vor veni în următorii ani. Desigur, toate acestea sunt posibile dacă ne mișcăm pe calea corectă, pe drumul european și muncim cu toții pentru ca Moldova să se dezvolte”, a spus premierul Dorin Recean.
Bugetul +Plus urmează să fie propus spre aprobare Parlamentului.