300 de profesori din Chișinău vor primi compensații pentru chirie
29-05-2024 1264
Timp de citire: 1 min.

300 de profesori din Chișinău vor primi compensații pentru chirie

În lupta cu deficitul de cadre din sistemul educațional, autoritățile municipale din Chișinău le oferă tinerilor specialiști mai multe înlesniri. Una dintre ele reprezintă compensațiile pentru plata chiriei. În primele patru luni ale anului, 288 de profesori au beneficiat de alocații de 2.000 de lei.

Compensațiile vor ajunge, în total, la 300 de cadre didactice din Chișinău. În acest mod, Direcția educație a Primăriei Chișinău vrea să atragă și să mențină tinerii specialiști în pedagogie, în condițiile în care numai în Chișinău lipsesc circa 200 de cadre. Pentru compensații au fost alocate 5,4 milioane de lei.

Pentru a atrage tinerii specialiști în sistemul educațional, Ministerul Educației a decis să dubleze bursele la pedagogie. Totodată, un sfert din cele 8.700 de locuri în universitățile finanțate de la bugetul de stat în anul de studii 2024-2025, vor fi la științele educației. În acest fel, autoritățile speră să acopere cele peste 2.000 de posturi vacante de profesori și educatori în școlile și grădinițele din Moldova.

Din acest an, absolvenții facultăților pedagogice vor primi, în decurs de 5 ani, o indemnizație de 200.000 de lei și vor beneficia de scutire la achitarea serviciilor comunale. În trecut, ei primeau 120.000 de lei timp de 3 ani.

Dascălii care aleg să se angajeze în școlile din spațiul rural beneficiază suplimentar de compensații pentru chirie și servicii comunale, oferite de autoritățile locale. Cei care decid să se concedieze, mai devreme de termenul de cinci ani, sunt obligați să restituie banii oferiți ca și indemnizație.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?