(18+) O viață sexuală activă ne face să fim mai productivi la locul de muncă
31-01-2024 2466

(18+) O viață sexuală activă ne face să fim mai productivi la locul de muncă

Știm, nu te-am obișnuit cu astfel de subiecte până acum, dar ne-am propus ca în acest an să fim cât mai aproape de tine, așa că, lasă inhibițiile deoparte și citește cu atenție acest articol. E demonstrat științific că o viața sexuală activă ne ajută să fim mai sănătoși și mai performanți la locul de muncă. Cum mai exact se produce acest lucru, aflăm de la psihologul și sexologul Tatiana Grecu. 

Cum viața sexuală activă crește productivitatea muncii?

Chiar dacă, de cele mai multe ori, este tratat ca un subiect tabu, nu trebuie să uităm că actul sexual este un lucru cât se poate de natural. În plus, are și multiple beneficii pentru corp și minte. În timpul acestui proces, circulația se îmbunătățește și crește aportul de oxigen. Astfel, pielea elimină mai ușor toxinele, devenind mai strălucitoare și crește producția de colagen, prevenind apariția ridurilor. 

Orgasmul ajută la relaxarea corpului și diminuează stresul și anxietatea. Este una dintre cele mai bune terapii de relaxare și acționează ca un boost de energie. Hormonii care se eliberează în urmă actului sexual îți îmbunătățesc starea de spirit și îți scad tensiunea arterială, ajutându-te să dormi mai bine.

...

Tatiana Grecu

Psiholog și Sexolog

„Este singura activitate naturală și firească unde sunt implicate absolut toate sistemele corpului omenesc, absolut toate. În momentul acesta, persoana trăiește o plăcere intensă, generată de un proces complex, psihovegetativ. Deci, impulsul se transmite către toate organele de la cap prin sistemul vegetativ, iar care urmare, fluxul sanguin se intensifică. Așa se începe producerea endorfinei, serotoninei, oxitocinei, dopaminei, adrenalinei, hormoni care ne fac să ne simțim mai fericiți și mai plini de viață”, afirmă psihologul și sexologul Tatiana Grecu.

Specialiștii spun că viața sexuală ne influențează foarte mult capacitatea de muncă. 

„Viața sexuală, de fapt, reprezintă potențialul nostru, deoarece, când vorbim despre viața sexuală ne referim la capacitatea fiecărui individ de a îndeplini anumite funcții, pentru că în dependență de modul în care este activ în această zonă și sferă a vieții, putem să înțelegem, de fapt, cât este de deschis către viață, pentru că viața sexuală presupune practic dezgolirea noastră în totalitate, nu doar de haine, dar și la nivel psihologic. Un act sexual constituie un ansamblu, un amalgam de stări și emoții. Dacă persoana este deschisă în viață sexuală, atunci are capacitatea, are puterea să treacă, să depășească provocările, pentru că activitatea sexuală și intimitatea în întregime, presupune un potențial energetic destul de puternic”, specifică psihologul și sexologul Tatiana Grecu.

După cum am spus deja, viața sexuală presupune foarte multe tabuuri și persoana care a putut să le depășească, demonstrează că are capacitatea și resursele necesare de a trece și peste alte provocări, în condițiile în care activitatea sexuală este însoțită de rușine, jenă, vinovăție, simțul de obligațiune și dacă o persoană a depășit aceste obstacole, cu siguranță că în celelalte aspecte ale vieții îi va fi mult mai ușor. Desigur, aceasta nu înseamnă că acea persoană este atotputernică, pentru fiecare sferă a vieții noastre are blocajele și barierele ei.

„În momentul în care ne simțim liber, putem să ne trăim deschis emoțiile și sentimentele pe care le avem în interior. În timpul actului sexual ne eliberăm de tensiunea acumulată pe parcursul zilei, iar aceasta este singura activitate naturală și firească a corpului nostru prin care se detensionează și, totodată, se încarcă cu emoții și stări poziție. Dacă, de exemplu, la locul de muncă o persoană se confruntă cu situații destul de stresante, pentru că trebuie să facă față la multe provocări, are obligațiuni, interacționează și menține relațiile cu colegii, care uneori poate fi destul de solicitant, atunci dacă are o activitate sexuală sănătoasă și calitativă de care este mulțumită, reușește să se elibereze de toate frustrările acumulate pe parcursul zilei. Deci, se detensionează, deoarece în timpul actului sexual, în corpul nostru se petrece un upgrade foarte puternic pe interior”, punctează psihologul și sexologul Tatiana Grecu.

Sportul activ poate înlocui viața sexuală?

Deși mulți consideră că dacă merg la sală nu mai au nevoie de sex, să știi că gândesc total greșit. Una nu o înlocuiește pe cealaltă. Pe lângă faptul că actul sexual implică efort și contribuie foarte mult la relaxarea și detensionarea noastră, înainte de toate, el asigură conexiunea și contactul cu o altă persoană, aspect extrem de important.  

„Noi ne-am născut în relație cu cineva și noi avem nevoie de altcineva care să ne inducă în starea de liniște, echilibru, satisfacție. Pentru noi, este foarte important să știm că suntem vizibili pentru cineva și că contăm pentru acea persoană, dar și că cineva contează pentru noi. Ținutul de mână, mângâierea, atingerea unei persoane are, în primul rând, un efect terapeutic foarte mare. Iar dacă după un an act sexual petrecut seara sau dimineața o persoană va merge la serviciu unde poate întâlni o situație tensionată, un regim de lucru destul de activ, ea știe că după încheierea programului de muncă, are pe cineva acasă sau are un partener cu care poate să vorbească, cu care se poate atinge și, astfel, se poate simți în siguranță”, menționează psihologul și sexologul Tatiana Grecu.

Pentru cei care au un serviciu foarte stresant este foarte  important să aibă o zonă unde se pot „dezbrăca” de această haină de serviciu și se pot relaxa în totalitate. Actul sexual, de fapt, este un proces psihovegetativ complex. Aceasta înseamnă că pornește de la creier și se transmite prin tot corpul. 

„Deci, noi lucrăm absolut cu toate nivelele în viața sexuală. Fiecare dintre noi vine cu anumite tipare, cu anumite stereotipuri și într-un act sexual, noi ne dezbrăcăm nu doar fizic, dar și emoțional, și psihologic. Cel care a avut o anumită traumă, un anumit blocaj după o anumită experiență, atunci când se va implica într-o activitate sexuală, va merge doar cu corpul, dar nu și cu alte părți ale psihicului și atunci, acea persoană nu se va implica foarte mult, pentru că implicarea sau dedicația în această activitate ar presupune vulnerabilitate, sensibilitate. În cariera mea, cele mai multe conflicte interne, numite nevroze, le-am întâlnit la persoanele care pur și simplu au făcut sex pentru sănătate, comparativ cu cele care nu au avut deloc viață sexuală”, punctează Tatiana Grecu.

Viața sexuală influențează persoanele să fie mai comunicabile cu cei din jur?

În general, dacă ne referim la locul de muncă, sexul ajută persoanele să se simtă mai descătușate, mai libere. În plus, își simt puterea interioară, sunt mai implicate în procesele din viață. Mai greu nimeresc în stările de depresie, sunt predispuse mai puțin, dar aceasta nu înseamnă că deloc. 

„De obicei, persoanele care au o viață sexuală activă, nu privesc problema ca pe o catastrofă, dar ca la încă o sarcina care trebuie rezolvată. Nu lasă mâinile în jos, dar au puterea de a se ridica, de a începe să gândească, să găsească soluții. În esență, sexul ne face să ne simțim mai bine, și asta e din ce în ce mai greu în vremurile noastre”, subliniază Tatiana Grecu. 

Dar, ce facem când nu avem un partener sexual?

Nicio grijă. Și la această problemă îți propunem soluții. Prima metodă - autosatisfacerea.

„Măcar de două ori pe săptămână, ca să întreții apetitul sexual și să nu intri în zona oarbă, iar hormonii sexuali să se mențină. Există acest risc mai ales pentru femeile care lucrează foarte mult și seara sunt obosite și epuizate. Aceste femei, dacă renunță în totalitate la sex, vor simți un disconfort când își vor relua viața sexuală. Pentru lubrifierea internă este nevoie de estrogen, care este recomandat să se mențină la un anumit nivel. Aceste femei au nevoie de mai mult preludiu, mai multă pregătire. De obicei, ele învinovățesc partenerul că nu este suficient de bun, ceea ce este foarte greșit”, declară Tatiana Grecu.

Apelează la jucăriile pentru adulți. Cu încredere. Dar, utilizează-le corect, mai ales vibratoarele.

„Dacă o femeie sau un bărbat se axează pe jucăriile cu vibrare puternică sau mai puțin puternică, atunci când ajunge la actul sexual în sine, pot apărea dificultăți. De aceea, este bine să le alternezi. Dacă  te autostimulezi cu o anumită jucărie mult timp, atunci se formează un reflex și atunci când ajungi la un act sexual cu un partener, nu mai simți acea plăcere, deoarece zona se atrofiază, își pierde din sensibilitate și nu mai reacționează la simulările firești, naturale. De aceea, nu trebuie să exagerăm, dar să utilizăm jucării diferite. Acum sunt jucării cu vibrare dublă, cu o singură vibrare, jucării doar cu penetrare, ai de unde alege”, specifică psihologul și sexologul Tatiana Grecu.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

Sperăm că prin articolul de astăzi te-am făcut să meditezi asupra acestui subiect, despre care se vorbește destul de puțin. Conform specialiștilor, excitația sexuală nu se întâmplă în vid, dar într-un anumit context. Aceasta implică multiple procese, printre care și cele cognitive, fiziologice și neurologice. Toate acestea includ și sunt influențate foarte mult de emoții. Studiile demonstrează legături importante între procesele cerebrale, sexuale, emoționale și reproductive. De asemenea, aceste conexiuni s-au asociat și cu sistemul endocrin, în special cu producerea de hormoni corelați cu apetitul sexual. Majoritatea oamenilor experimentează emoții similare în timpul activității sexuale, dar și după aceasta. Totuși, nivelele acestor emoții și frecvența lor diferă de la un individ la altul. Printre emoțiile pozitive se regăsesc: euforia, senzația de eliberare totală, calmul și relaxarea, satisfacția.

„Când bărbații sunt tensionați, tind mai mult spre activitate sexuală, pentru a se elibera de tensiunea acumulată. Femeile din contra, se retrag. Ele au nevoie de mai mult preludiu, mai multe discuții, mai multe mângâieri. Nu se recomandă sexul forțat, deoarece declanșează un conflict. Femeia se blochează. Corpul ei percepe sexul ca pe o amenințare. Și aceasta este mult mai greu de tratat. Partenerul este perceput ca o amenințare, care o pune în poziția de a se proteja”, subliniază psihologul și sexologul Tatiana Grecu. 

Dacă te preocupă silueta, trebuie să știi că actul sexual ajută la arderea caloriilor și are beneficii pentru inimă și postură. În cazul bărbaților, ejacularea frecventă reduce riscul de a suferi de cancer de prostată. Pentru femei, actual sexual poate însemna reglarea ciclului menstrual și fortificarea mușchilor pelvini, pentru a îmbunătăți controlul urinei. Totodată, sexul ajută la prevenirea mai multor boli și a fost demonstrat că are beneficii asupra stării de bine și asupra imunității. 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?