În întreaga lume lucrurile se schimbă cu o viteză uluitoare, iar piața muncii din Moldova nu este o excepție. Apar profesii noi și moderne și devin mai nesolicitate și neatractive profesiile, pe care le consideram „stabile și importante”.
Pandemia de Covid-19, războiul din Ucraina, dezvoltarea AI (inteligența artificială) și criza economică influențează piața muncii la nivel global. De exemplu, anul 2022 a fost marcat de un val masiv de concedieri la companiile big tech, precum Apple, Google sau Meta. Potrivit estimărilor de la Forbes, circa 100.000 de angajați din SUA au fost demiși. Acest număr fiind cu peste 600% mai mare decât în 2021. Potrivit experților de la Linkedin, tendința de a demite angajați se va menține și în 2023, însă va fi mai redusă.
După o perioadă de creștere exponențială, până în 2020, industria tehnologiei, informației și media înregistrează o recesiune. Vestea bună este că angajații disponibilizați din corporațiile mari, care posedă profesii moderne sunt, de cele mai multe ori, competenți, bine pregătiți și așteptați să se angajeze în start-up-uri sau companii locale.
Totuși, valul masiv de concedieri nu va afecta, pe moment, piața muncii din Republica Moldova. Chiar din contra, angajatorii de la noi, din domeniul IT, marketing digital și consultanță în afaceri, preconizează extinderea afacerilor și au nevoie de angajați calificați. Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în 2023 va crește de 3 ori numărul angajatorilor care se vor confrunta cu lipsa personalului calificat.
Fie că ești absolvent/ă de liceu și te gândești la ce facultate să aplici sau ești deja angajat/ă, dar îți dorești o schimbare în carieră, vezi care sunt cele mai solicitate profesii în prezent și ale viitorului.
Domeniul IT dictează regulile și aici sunt cele mai multe dintre profesiile viitorului. Conform unui raport publicat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în 2022, cele mai multe locuri de muncă au fost create anume pentru specialiști IT. Astfel, una dintre cele mai solicitate este poziția de specialist IT software. În prezent, salariile din domeniu sunt de peste 20.000 lei, dar vor crește exponențial. Un specialist software proiectează programe soft, creează rețele sau sisteme mari. Pentru a deveni specialist software trebuie să ai studii în domeniu - fie că optezi pentru studii superioare ori alegi să mergi la cursuri IT. De asemenea, companiile mari organizează stagii de internship, unde poți obține cunoștințe practice și chiar să te angajezi pe termen lung.
Pentru că tendințele în business la nivel global se schimbă rapid, iar succesul unei afaceri depinde de capacitatea de reacție și de adaptare a managerilor, profesia de analist financiar este una tot mai solicitată. Rolul unui specialist în finanțe este să elaboreze previziuni financiare, să analizeze riscurile și oportunitățile financiare, să prezinte rapoarte, să consulte directorii și să monitorizeze reglementările legale. Salariul unui analist financiar este de circa 15.000 lei pe lună.
Profesia de data analyst devine una dintre cele mai actuale profesii. Rolul unui specialist de date este să colecteze, analizeze și să interpreteze datele pentru a furniza informații relevante unei organizații. Pentru a deveni un analist de date ai nevoie de abilități analitice, cunoștințe în domeniul statisticii și al tehnologiilor de analiză a datelor. În Moldova, salariile specialiștilor în domeniu încep de la 14.000 lei pe lună.
Profesia de inginer nu este neapărat una nouă, dar rămâne la fel de actuală. Meseria de inginer este bine plătită și actuală, datorită tehnologiilor în evoluție, transformării digitale și orientarea spre energia verde. Dacă ești în căutarea unui domeniu, în care să-ți construiești o carieră sigură și dacă ești pasionat/ă de tehnologie, atunci ingineria este domeniul potrivit. Salariul mediu al unui inginer este de 16.000 lei, însă variază în funcție de abilități. Pentru această profesie sunt necesare studiile superioare în inginerie și adaptarea capacităților profesionale conform cerințelor de pe piața muncii.
O profesie modernă, cu salariu mare și solicitată în Moldova este cea de web designer. Un web designer este responsabil de proiecteze și să dezvolte site-uri web. Acesta creează imagini, grafică și alte elemente vizuale, programează, testează și optimizează site-urile web. Salariul unui web designer calificat poate depăși suma de 20.000 lei.
Citește despre domeniile care „rup” piața muncii în 2023, în care poți găsi ușor de lucru.
Marketingul online rămâne unul dintre domeniile de top și oferă multe locuri de muncă, cu salarii mari. Responsabilitățile unui specialist în marketing digital sunt să elaboreze strategii de promovare online, să gestioneze canalele de comunicare online ale brandurilor, să seteze campanii de publicitate pe Google și/sau Meta, să monitorizeze activitatea concurenților, să urmărească trendurile din industrie și să implementeze alte acțiuni, care să crească vizibilitatea companiei. De asemenea, rolul unui specialist în marketing digital este să colaboreze cu influenceri din Moldova și să creeze strategii de colaborare cu brand ambassadori. Salariul în Moldova, pentru un specialist Social Media este în medie de 12.000 - 20.000 lei.
Profesia de graphic designer rămâne în top și este una dintre cele mai bine plătite. Responsabilitățile unui graphic designer sunt: crearea conceptelor creative și designuri grafice pentru diferite proiecte, crearea brandbook-urilor pentru companii, utilizarea software-urilor de design, adaptarea designului la diferite formate și colaborarea cu echipa de marketing.
Crezi că este neserios să creezi jocuri video și că nu poți face carieră din asta? Dar dacă îți spunem că salariul mediu depășește 1000 de euro, poți colabora cu companii din întreaga lume, poți lucra de acasă și avansa rapid? Aceasta este o realitatea, iar game designer este o profesie modernă, cu o mulțime de oportunități. Poți deveni creator de jocuri dacă ești creativ/ă, te pasionează jocurile video și cunoști programele Adobe Photoshop și Autodesk Maya sau limbajele de programare: C++, C# sau JavaScript.
Rămânem tot în domeniul IT, unde jobul de expert în securitate cibernetică se regăsește în lista de profesii bine plătite. Un specialist în securitate cibernetică este responsabil de protejarea sistemelor, rețelelor și infrastructurii informatice împotriva amenințărilor cibernetice. Rolul său principal este să identifice vulnerabilitățile și să dezvolte strategii și măsuri de securitate pentru a preveni atacurile cibernetice.
Pandemia de Covid-19 a accelerat dezvoltarea magazinelor online, ceea ce a generat o necesitate de specialiști calificați. Un specialist e-commerce dezvoltă strategii, optimizează experiența utilizatorilor, monitorizează performanța și analiza datelor, colaborează cu echipa responsabilă de marketing și vânzări.
Investește în cunoștințele tale și învață continuu ca să obții mai multe oportunități de dezvoltare profesională și să câștigi mai mulți bani. Urmărește platforma delucru.md pentru a cunoaște toate noutățile de pe piața muncii din Moldova.