10+ abilități pentru 2024 pe care le poți deprinde cu investiții minime
10-01-2023 3882

10+ abilități pentru 2024 pe care le poți deprinde cu investiții minime

La fiecare început de an ne facem planuri, rezoluții și promisiuni către noi înșine. Statistica spune că în ianuarie se cumpără cele mai multe abonamente la sală, cursuri, traininguri, lecții și alte asemenea. Ne-am gândit că acum, cât toți sunt (încă) motivați și vor să se implice în activități, e momentul să vorbim despre abilitățile valoroase pe care le poți cultiva în 2024. 

Multe sunt domeniile în care poți excela în acest an, dar ne vom focusa pe dezvoltarea în carieră. Piața muncii nu stă pe loc, iar 2024 promite să fie un an în care se pune mai mult accent pe automatizare și prezență digitală. Cu 3 ani imprevizibili în spate - 2021, 2022 și 2023 - în care munca și viața noastră a luat întorsături neașteptate, ar fi tare bine să fim mai adaptabili. Am enumerat mai jos 13 de abilități utile pe care le poți dobândi pentru dezvoltarea profesională fără să cheltui o grămadă de bani, pe care le-am despărțit în 2 categorii: hard skills și soft skills. Ce înseamnă asta? 

  • Hard skills sunt abilități măsurabile, vizibile, care țin de calificarea profesională și se cultivă prin practică. De exemplu: a face traduceri profesioniste dintr-o limbă străină e un hard skill. 
  • Soft skills sunt abilități nemăsurabile, care țin mai mult de calitățile umane decât de calificarea profesională. De exemplu: gândirea critică este un soft skill, o abilitate personală și profesională utilă. 

5 abilități măsurabile (hard skills) de cultivat în 2024

  1. Project management. Nu e surprinzător că project managementul este o abilitate solicitată, fiind parte integrantă a succesului în multe industrii, inclusiv în inginerie și IT. Principalele constrângeri în project management sunt domeniul de aplicare, timpul și bugetul. Una dintre cele mai căutate abilități pentru posturi manageriale sau superioare este project management digital. Indiferent de industrie, competențele în instrumentele digitale de project management cum ar fi Trello, Planable și Asana sunt foarte de dorit.

  2. Dezvoltarea brandului personal. A devenit mai relevant ca niciodată să-ți dezvolți un brand personal autentic, care să te facă remarcat. Observăm tot mai mulți tineri cu propria afacere sau în funcții de conducere, creându-și mărcile personale pe rețelele sociale. Imaginea digitală a ajuns să conteze tot mai mult și să devină din ce în ce mai personalizată în 2024 - nu corporațiile sunt cele care vând, ci oamenii vii. Dacă-ți dorești vizibilitate, e important să știi cum s-o cultivi și să poți crea marca comercială personală. 

  3. Data science/ data analytics. E o ramură relativ nouă în IT, dar foarte bine plătită și relativ mai simplu de învățat. Presupune efectuarea analizelor statistice pe seturi de date complexe și aplicarea tehnicilor de vizualizare a datelor pentru a înțelege informațiile extrase și a le traduce într-un limbaj de afaceri coerent. Sună complicat, știm, dar îți recomandăm să afli mai multe și să vezi de ce este un domeniu promițător. 

  4. Cunoașterea unei limbi străine pentru job. Încă mai auzim „aș aplica la alt loc de muncă / aș încerca alt domeniu / aș face mai mulți bani dacă aș cunoaște engleza…”. În 2024 există atâtea modalități și instrumente de a învăța o limbă nouă, încât e mare păcat să lași necunoașterea să-ți saboteze dezvoltarea profesională. Evident, e nevoie de cunoaștere avansată - cum tot mai mulți oameni lucrează în sfera serviciilor pentru companii străine, cunoașterea unei limbi străine la nivel profesionist și a terminologiei profesionale e o necesitate și deschide multe uși. 

  5. Abilități digitale. În 2024, competența digitală este necesară în aproape toate profesiile într-o măsură mai mare sau mai mică. Deși ne pare că asemenea termeni sunt departe de noi, fiecare lucrăm de la un calculator, intrăm pe internet, ne facem cont pe rețele sociale, lucrăm cu imagini și date personale. Cele mai solicitate competențe digitale sunt:
  • Abilitățile de marketing digital și social media;
  • Cloud computing - stocarea online a bazei de date (Google Drive, Dropbox);
  • Siguranța cibernetică și protecția datelor (mai ales cu caracter personal);
  • Designul graphic;
  • Încorporarea tehnologiilor inovatoare și automatizării. 
Primește cele mai noi articole direct
în inbox

8 abilități nemăsurabile (soft skills) de cultivat în 2024

  1. Gândire critică. Dacă ai capacitatea de a privi problemele din perspective diferite, de a te detașa emoțional și îți place să auzi mai multe puncte de vedere pentru a identifica următorii pași și a lua decizii informate, atunci ai gândire critică. Datorită acesteia, poți să-ți faci planuri cu succes, să lucrezi eficient, să profiți de oportunități și să răspunzi rațional la situații și provocări.

  2. Organizare/self management. Mai multă independență și autonomie oferite angajatului presupun că acesta se poate organiza singur și nu trebuie supravegheat la fiecare pas. În 2024 ar trebui să fii capabil să-ți organizezi adecvat timpul și responsabilitățile și să gestionezi eficient ceea ce ai de făcut. 

  3. Inteligența emoțională. Este un concept larg care, într-un mediu profesionist, ar include: stima de sine, capacitatea de a reacționa adecvat la critică, capacitatea de a-ți identifica și înțelege adecvat propriile emoții și pe ale altora. În secolul XXI oamenii înțeleg că, oricât am vrea, emoțiile și trăirile nu pot fi separate de job și e important să fim conștienți de sine și de mediul în care ne aflăm.

  4. Deschidere către lucruri noi și conștientizare. O minte deschisă e o abilitate importantă în adaptarea la noi realități. Asta înseamnă să-ți pui uneori la îndoială modul de a gândi și percepe lumea și să fii flexibil în a recunoaște că nici tu, nici părinții și nici societatea nu posedă adevărul absolut. Conștientizarea/awareness-ul ar fi înțelegerea lucrurilor și fenomenelor care au loc, iar cultural awareness înseamnă să înțelegi că oamenii vin din medii diferite și nu sunt toți la fel, dar să fii capabil să-i accepți așa cum sunt.

  5. Vorbire publică. O abilitate care nu se învață în școală, deși ar trebui. Mai toți avem frica de a vorbi în public - și nu vorbim aici de săli pline. Ne temem să vorbim în fața colegilor, șefilor, în fața camerei, dar aproape că-n fiecare profesie e nevoie să prezinți idei și informații în mod eficient. Abilitățile îmbunătățite de vorbire în public te pot ajuta să-ți reduci anxietatea, îmbunătăți productivitatea și să devii un membru valoros ai oricărei echipe. 

  6. Învățare continuă. Îți place să înveți lucruri noi? Poți trece rapid la descoperirea informațiilor despre o temă și la aplicarea acestora, având o curiozitate nativă? Dacă da, atunci învățarea e una dintre abilitățile tale. Fără deschiderea spre învățare și dezvoltare continuă nu creștem și nu putem deveni mai buni. 

  7. Abilități de comunicare interpersonală. Această abilitate este una despre care auzim des - din motive întemeiate. Abilitățile bune de comunicare înseamnă că ești capabil să asculți activ și să înțelegi alte perspective, în timp ce poți să le împărtășești pe ale tale în mod eficient. Comunicatorii buni sunt pricepuți la comunicarea verbală, scrisă și comunicare asertivă, înțelegând și indicatorii de comunicare non-verbală.

  8. Capacitatea de a lucra în echipă. Lucrând eficient în echipă, suntem mai productivi, deadline-urile sunt respectate, relațiile cu membrii echipei sunt mai puternice și cunoștințele sunt împărtășite. Angajații cu abilități puternice de lucru în echipă țin cont de obiectivele echipei lor, își înțeleg propriile responsabilități individuale, dar și responsabilitățile comune, sunt încurajatori și îi ascultă activ pe ceilalți. 

Probabil te întrebi cum să cultivi aceste abilități care sună cam complicat - și, mai ales, cum să faci asta fără mari investiții? Adevărul este că e nevoie de investiții, dar nu neapărat financiare. Cele mai prețioase resurse pe care le poți oferi sunt timpul și dedicația ta, care nu pot fi echivalate în bani și nici justificate cu abonamente lunare de sute de euro. Ca alte seturi de practici și competențe, unele din aceste activități necesită investiții financiare, dar există și o grămadă de resurse gratuite de unde poți învăța. Iată câteva platforme eficiente de învățare: 

Sperăm că acest articol te-a inspirat să te gândești la ce abilități ai dori să dezvolți în 2024 și cum ai putea crește profesional. Mult succes!

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?