Decembrie este și despre planificarea concediilor. Pe lângă rapoartele de totalizare și planificările pentru noul an, angajatorii nu trebuie să uite de elaborarea și aprobarea programărilor aferente concediilor anuale de odihnă ale angajaților. Codul Muncii conține prevederi noi în acest caz. Despre ce este vorba, află din articol. Trei programări…
Mai mult„În contractul de muncă scriem că o să primești un salariu de 6.000 lei, dar de fapt tu o să ai 10.000 lei, așa cum ne-am înțeles” sau „nu, noi nu transferăm salariul pe card că trebuie să plătim impozite mari, și oricum, cine folosește în Moldova carduri bancare?!” (a…
Mai multRaporturile de muncă în Republica Moldova se află într-o permanentă schimbare și dezvoltare, așa cum este și firesc, de aceea este necesar să fie operate modificări la legislația muncii, în special la Codul Muncii, pentru ca prevederile legislative să fie în concordanţă cu schimbările ce intervin între raporturile de muncă,…
Mai multAngajatorii care nu vor acorda concedii anuale angajaților, timp de doi ani consecutivi, riscă să fie sancționați. Reglementarea se regăsește într-un proiect de lege, elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care prevede completarea și modificarea Codului Muncii. Documentul a fost supus consultărilor publice. Ce alte noi reglementări ar putea…
Mai multProbabil nu o singură dată te-ai întrebat dacă poți angaja persoane la muncă dacă practici activitate independentă în calitate de persoană fizică. Răspunsul la această întrebare îl găsim în Codul Fiscal. Articolul 102 din lege se aplică numai activităţilor independente desfăşurate în domeniul comerţului cu amănuntul (cu excepţia mărfurilor supuse…
Mai multParlamentul a aprobat un proiect de lege, în prima lectură, în baza căruia cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene se vor putea angaja în Republica Moldova fără a deține un permis de muncă, așa cum era până acum. În acest mod, autoritățile își propun să facă țara noastră mai atractivă…
Mai mult