Persoanele care se asigură în mod individual pot achita, începând cu 1 ianuarie, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă pentru anul 2025. Valoarea poliței pentru acest an a rămas la nivelul anului trecut - 12.636 de lei. Persoanele care aleg să achite prima de asigurare medicală…
Mai multAngajații din sectorul bugetar și privat vor beneficia de o scutire personală mai mare cu 10%, începând cu anul viitor, care va ajunge până la 29.700 de lei. Totodată, vor fi deduse cheltuielile pentru studiile copilului în mărimea unui salariu mediu pe economie, care în acest an constituie 13.700 de…
Mai multDin 2025, euro va fi utilizat ca monedă de referință pentru stabilirea cursului oficial al leului moldovenesc, înlocuind astfel dolarul american. Banca Națională susține că această schimbare va reduce fluctuațiile cursului leului moldovenesc față de euro și diferențele dintre cursurile de cumpărare și vânzare, aducând beneficii economiei și contribuind la…
Mai multFiecare contribuabil, adică persoană fizică rezidentă, care are un venit anual impozabil mai mic de 360.000 de lei, cu excepția anumitor venituri, are dreptul la o scutire personală anuală. Scutirile se acordă fie la locul de muncă de bază, fie la locul de muncă prin cumul. Potrivit Serviciului Fiscal de…
Mai multFiecare sfârșit este un nou început. Este, probabil, cel mai bun îndemn care se potrivește pentru trecerea dintre ani. Revelionul nu înseamnă doar cupa de șampanie ciocnită cu cei dragi la miezul nopții, dar și o „frontieră simbolică” între vechi și nou. Această „graniță” trezește în fiecare dintre noi două…
Mai multMoratoriul privind încadrarea personalului în sectorul bugetar a fost extins până pe 31 decembrie 2025. Decizia a fost luată astăzi de Guvern, pentru a asigura o gestionare eficientă a resurselor financiare disponibile și a le direcționa spre domeniile prioritare. Astfel, moratoriul vizează 17.441 de funcții vacante, înregistrate la 30 noiembrie…
Mai multÎn timp ce majoritatea salariaților se bucură de o zi liberă și celebrează Crăciunul pe stil nou, mulți dintre lucrătorii medicali, pompierii, salvatorii, agenții de patrulare, polițiștii de frontieră, bucătarii, conducătorii de troleibuze și autobuze, vânzătorii și jurnaliștii din țara noastră muncesc de zor pentru a face față volumului crescut…
Mai multDin 2025, fiecare familie, care va beneficia de ajutor social, va fi identificată și evaluată în mod individual, în baza unui management de caz. Decizia a fost luată de Guvern, care a adoptat o hotărâre în acest sens. Autoritățile își propun să reducă numărul de plăți, dar și să responsabilizeze…
Mai multChiar dacă anul de muncă are 12 luni, angajații din Moldova pot primi 13 salarii. Prevederea este obligatorie însă doar pentru sectorul bugetar, nu și pentru cel real. Așadar, este la discreția companiilor private să-și stimuleze angajații în acest mod sau nu. Potrivit legislației, mărimea maximă a premiilor nu trebuie…
Mai multRecent, am vorbit despre inflație și despre cum aceasta influențează recrutarea și retenția angajaților. Acum, a venit timpul să discutăm despre deflație, care reprezintă, de fapt, opusul inflației, caracterizat prin scăderea prețurilor bunurilor și serviciilor. La prima vedere, ar părea un fenomen îmbucurător, dar, nu este deloc așa. Experții spun…
Mai multUnii așteaptă cu nerăbdare petrecerea corporativă, în timp ce alții abia așteaptă să se termine și să plece acasă. Statistica spune că numărul demisionărilor crește după o seară tumultoasă, petrecută în compania colegilor și alcoolului - ba mai mult, unii raportează și probleme în cuplu după o seară de pomină.…
Mai multSărbătorile de iarnă se apropie cu pași grăbiți, iar decorațiunile sunt elementul principal care îți pot transforma oficiul într-un adevărat loc magic. Împodobirea bradului și a spațiului de muncă reprezintă un motiv în plus de a petrece timp de calitate alături de colegi, dar și de a face schimb de…
Mai mult