În pofida criticilor și a nemulțumirilor manifestate în mediul online, declanșate inclusiv de cozile mari la ASP, peste 80 de mii de persoane juridice deja au depus declarațiile privind beneficiarii efectivi, din totalul celor 165.362 înregistrate în Registrul de Stat. Cifrele au fost făcute publice de Agenția Servicii Publice, instituția…
Mai multDecembrie este și despre planificarea concediilor. Pe lângă rapoartele de totalizare și planificările pentru noul an, angajatorii nu trebuie să uite de elaborarea și aprobarea programărilor aferente concediilor anuale de odihnă ale angajaților. Codul Muncii conține prevederi noi în acest caz. Despre ce este vorba, află din articol. Trei programări…
Mai multRetenția angajaților se referă la cât de bine își poate împiedica o companie lucrătorii, în special pe cei mai buni dintre ei, să nu plece, indiferent de oportunitățile care le apar în cale. Când costul vieții crește, din cauza majorării prețurilor, companiilor le este tot mai dificil să-și păstreze salariații.…
Mai multHai să ne jucăm lucrând! Nu, nu este o glumă. Dar un concept din ce în ce mai răspândit în întreaga lume. Tot mai multe companii utilizează gamificarea în recrutarea și evaluarea personalului. Nici Republica Moldova nu rămâne în urmă. Unele companii de la noi aplică conceptul de joc în…
Mai multCompaniilor și întreprinderilor le este tot mai dificil să găsească angajați potriviți, pentru acoperirea pozițiilor vacante. În unele cazuri, căutările pot dura la nesfârșit. Dar, cine dacă nu prietenul adevărat la nevoie să cunoaște? Și unde este „nevoia”, apare și delucru.md. A devenit aproape imposibil să găsești specialiști potriviți în…
Mai multȚi s-a întâmplat vreodată să primești sarcini care nu sunt incluse în fișa postului? Cum ai reacționat? Te-ai revoltat sau te-ai conformat și ai urmat ordinele managerului? Oricare ar fi răspunsul tău să știi că salariatul poate nu doar să refuze îndeplinirea acestui gen de solicitări, dar și să pretindă…
Mai multÎn ultima vreme tot mai des orice discuție - între prieteni, colegi, antreprenori, coachi, comunități cu aceleași interese - alunecă la un moment dat spre întrebarea „De ce e tot mai greu să găsești angajați?”. O fi vorba de migrația forței de muncă? O fi problema în angajatori, care-s zgârciți,…
Mai multÎn luna iulie ne-am confruntat cu temperaturi mai ridicate decât cele normale, dar vara încă nu s-a încheiat, așa că nu știm ce „surprize” ne mai așteaptă. Cert este că toți am înțeles că deciziile și acțiunile noastre afectează natura - casa noastră comună, iar implicarea fiecăruia este mai mult…
Mai multAnul trecut, 113 locuri de muncă au fost create în sate, datorită subvențiilor acordate angajatorilor din partea statului, prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. În total, 75 angajatori au beneficiat ajutor pentru susţinerea proiectelor de iniţiative locale. Persoanele care doresc să deschidă o afacere sau angajatorii care…
Mai multAngajatorii sunt obligați să asigure un mediu de lucru sigur și sănătos pentru salariați, inclusiv în perioadele cu temperaturi extreme, cum sunt aceste zile toride. Companiile sunt impuse de lege să le ofere angajaților apă carbogazoasă salină și să le modifice programul de lucru pentru a evita expunerea la temperaturi…
Mai multAngajatorii din Republica Moldova vor putea accesa finanțare din fonduri europene pentru implementarea proiectelor de ocupare a forței de muncă și inovarea socială. Autoritățile au ratificat acordul dintre țara noastră și UE privind participarea Moldovei la una dintre componentele Fondului European Plus. Este vorba despre componenta Ocuparea forței de muncă…
Mai multAngajatorii moldoveni, care activează în sectorul privat, ar putea înființa „unități gender” în companiile lor. Este vorba despre un angajat sau chiar un departament separat, care va monitoriza respectarea egalității de șanse între femei și bărbați și va răspunde discriminării directe sau indirecte pe criterii de gen. Un astfel de…
Mai mult