Ai auzit vreodată despre investigaţiile de fond în procesul de recrutare? Ei bine, să știi că se întâmplă destul de des. Sunt acele „verificări”, care au rolul de a evalua gradul de veridicitate şi corectitudine a datelor prezentate de candidat în CV, în formularele de cerere sau chiar în timpul…
Mai multRepublica Moldova se confruntă cu un deficit tot mai accentuat de forță de muncă. Potrivit datelor oficiale, anul trecut, peste 35.000 de angajați au părăsit sectorul economic, iar această tendință negativă este așteptată să continue și în acest an. Deficitul afectează cel mai grav sectoarele medical, educațional și IT, în…
Mai multPe măsură ce legislația muncii evoluează și devine tot mai liberală, profesioniștii în resurse umane întâmpină provocări tot mai complexe, necesitând o combinație solidă de cunoștințe juridice, abilități de management HR, comunicare și mediere. În acest context, Conferința Națională „Legislația Muncii” facilitează navigarea cu încredere printre prevederile normative și provocările…
Mai multAntreprenorii din Republica Moldova vor putea beneficia de compensații la energia electrică din partea statului pe tot parcursul anului 2025, și nu doar pentru trei luni așa cum a fost stabilit anterior. Noile măsuri au fost aprobate săptămâna aceasta de Guvern. Sprijinul va fi acordat pentru 12 luni, și nu…
Mai multCu toții am înțeles chiar din primele zile ale lui 2025 că nu va fi un an ușor. Dar, munca nu așteaptă, iar pentru realizarea noilor scopuri s-ar putea să ai nevoie de angajați noi. Ce faci în cazul în care nu dispui de un buget generos, pentru a concura…
Mai multInstrumentele de inteligență artificială sunt tot mai prezente în viața noastră, iar mulți dintre noi deja le integrează cu succes în procesul de muncă, în timp ce alții, din frica de a nu-și pierde jobul, le ocolesc. Experții spun că este vorba doar despre o perioadă de timp până când…
Mai multÎntr-un articol scriam despre motivele invocate de moldoveni atunci când refuză să muncească. Deși textul face puțină lumină asupra cauzelor care-i fac pe concetățenii noștri să „fugă” de ofertele de muncă, am decis că ar fi necesar să abordăm problema mai profund și mai sistemic. Așadar, se dă: un angajator…
Mai multPeste 10.000 de angajatori - companii și producători din Republica Moldova, vor beneficia de compensații pentru energia electrică din partea statului, după ce costurile au fost majorate substanțial. Prioritate va avea sectorul alimentar. Potrivit autorităților, vor fi compensate până la 50% din creșterea tarifului la energie electrică, pe o perioadă…
Mai multÎn pofida criticilor și a nemulțumirilor manifestate în mediul online, declanșate inclusiv de cozile mari la ASP, peste 80 de mii de persoane juridice deja au depus declarațiile privind beneficiarii efectivi, din totalul celor 165.362 înregistrate în Registrul de Stat. Cifrele au fost făcute publice de Agenția Servicii Publice, instituția…
Mai multDecembrie este și despre planificarea concediilor. Pe lângă rapoartele de totalizare și planificările pentru noul an, angajatorii nu trebuie să uite de elaborarea și aprobarea programărilor aferente concediilor anuale de odihnă ale angajaților. Codul Muncii conține prevederi noi în acest caz. Despre ce este vorba, află din articol. Trei programări…
Mai multRetenția angajaților se referă la cât de bine își poate împiedica o companie lucrătorii, în special pe cei mai buni dintre ei, să nu plece, indiferent de oportunitățile care le apar în cale. Când costul vieții crește, din cauza majorării prețurilor, companiilor le este tot mai dificil să-și păstreze salariații.…
Mai multHai să ne jucăm lucrând! Nu, nu este o glumă. Dar un concept din ce în ce mai răspândit în întreaga lume. Tot mai multe companii utilizează gamificarea în recrutarea și evaluarea personalului. Nici Republica Moldova nu rămâne în urmă. Unele companii de la noi aplică conceptul de joc în…
Mai mult